ESPECIAL DE SANT JORDI 2014!




Temps era temps, un drac terrible atemoria els habitants d’un poblet de Catalunya anomenat Montblanc. El drac causava estralls en la població i devorava els animals de pastura de la vila. Per calmar la ira del drac, els habitants van decidir que cada dia sacrificarien una persona, escollida per sorteig, i la hi oferirien com a senyal de bona voluntat.
Però un dia, a la filla del rei li va tocar ser el sacrificiQuan el drac l’anava a engolir, va aparèixer un formós cavaller per enfrontar-se a la bèstia. Era Sant Jordi, que li va clavar la seva llança, i de la sang del drac va sorgir un roser de roses vermelles.




Sant Jordi és la festa dels gestos. Gestos en forma de llibres i roses per a les persones que més estimem.

Aquesta tradició catalana va néixer al principi del segle XX, quan el Gremi de Llibreters i la Cambra Oficial del Llibre van establir aquesta data per commemorar que el 23 d’abril van morir els escriptors William Shakespeare, Miguel de Cervantes i Garcilaso de la Vega. També és la data en què van néixer, o morir, escriptors reconeguts com ara Josep Pla, Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov o Manuel Mejía Vallejo. Des del 1996, la UNESCO ha declarat que aquesta tradició ha passat a ser mundial i s’ha convertit en el Dia Internacional del Llibre i dels Drets d’Autor.





La rosa respon al desenllaç de la llegenda i n’hi ha de tots colors, que simbolitzen diversos estats d’ànim i sentiments vers les persones. La vermella és un senyal d’amor i estimació, i és la rosa més regalada aquest dia.
Però darrerament s’han popularitzat molt les roses grogues, que simbolitzen l’amistat; les blanques, la innocència; les taronges, la passió i el desig, i les roses, la felicitat. Les roses vermelles juntament amb les blanques signifiquen unió, una sola rosa significa simplicitat i les roses d’un vermell fort signifiquen bellesa interior.

  •  Sabíeu que…malgrat que Sant Jordi és patró de Catalunya hi ha 1 sol municipi que dugui el seu nom mentre n’hi ha 7 que duen el de Sant Feliu?
  • La Creu de Sant Jordi es la distinció mes preuada per els catalans que otorga la Generalitat de Catalunya a las persones que han fet quelcom de rellevant per el nostre país.
  • La Creu de Sant Jordi i la seva Bandera estan dins del Escut de la Ciutat de Barcelona, i també en el Escut de F.C. Barcelona.
  •  W. Shakespeare, mestre de les Lletres Angleses va morir el dia 23 de Abril del 1616.
  • A l'any 1995 la UNESCO va fer del 23 de Abril, el Dia Mundial del Llibre i del Dret d'Autor.
  • Sant Jordi també és Patró de la Corona d'Aragó, Gènova, Geòrgia, Grècia, Anglaterra, Lituània, Polònia, Portugal y Sèrbia.


ESPERO QUE PASSEU UN FELIÇ SANT JORDI!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada